Trudnoća, porođaj i hipnoterapija.

Trudnoća i porođaj privilegija su žene koja postaje majka. Zaista smo drugačije anatomski, fiziološki, fizički, psihički, mentalno i sve navedeno prirodno je „podešeno“ da ženski organizam može nakon oplodnje jajne ćelije da obezbedi sve potrebno za razvoj novog života i rođenje deteta.  Baš tako jednostavno? Da, baš tako savršeno.

U toku trudnoće, izmenjenog i prilagođenog fiziološkog ili kako se kaže „drugog“ stanja, žene fizički i psihički imaju različita iskustva, koja se razlikuju u svakoj trudnoći.  Međutim, pored svih pozitivnih promena i osećanja kod trudnica se posebno u trećem trimestru, kada se porođaj približava, gotovo po pravilu javljaju razni oblici strahova u vezi sa samim aktom rođenja deteta i fizički prisutnog bola kao  pratećeg simptoma samog porođaja.

trudnica-na-plazi-1404928015-41300

Hipnoterapija je potpuno bezbedan, prirodan i siguran način da svoje telo i um dovedete u ravnotežu i obezbedite  sebi i detetu najbolji početak. U celom svetu sve je više zagovornika prirodnog porođaja bez medikamenata i hirurške intervencije.

Strah od porođaja može da varira od potpuno prirodnih razmišljanja do veoma intenzivnog stanja uplašenosti, anksioznosti pa čak i panike. Trudnice se obično plaše prođajnog bola, nesigurnosti jer ne znaju šta da očekuju, plaše se za bebu da ne bude povređena, plaše se smrti, brinu zbog stručnosti zdravstvenih radnika, brinu da li će sve procedure biti ispoštovane…..

Prema istraživanjima foruma i web stranica koje se bave trudnoćom i porođajem 20% trudnica oseća strah tokom cele trudnoće koji se pojačava pred sam porođaj, 13% žena zbog straha od trudnoće i porođaja odlažu trudnoću i rađanje, 6% trudnica navodi da pomisao na porođaj izaziva panični napad, nekoliko procenata trudnica zbog ekstremnog straha (tokophobia) ček prekida trudnoću.

Pripremite se za porođaj  pomoću hipnoterapije.

Ako ste trudni i osećate kako vaša zabrinutost i strah postaju sve jači kako se porođaj približava, može da se dogodi da kada odete na porođaj strah doprinese tome da porođaj bude bolniji i komplikovaniji.

Strah je osećanje koje našem nervnom sistemu daje signal ja proizvodnju veće količine adrenalina. Adrenalin zatim kao prirodan stimulans  stavlja stanje naše svesti u položaj „ili se bori i beži“  što bez obzira koju opciju izabrali stavlja sve mišiće u stanje napetosti.  To znači da i mišići materice a posebno grlić materice postaje  čvršći umesto opušten, reakcija je sinhronizovana: doživljaj straha sprečava telo da dozvoli rađanje,  produžavanje porđaja produžava dejstvo straha i sve se zatvara u krug. Ovo je veoma iscrpljujuće i za porodilju i za bebu.

Hipnoterapija je jednostavan način da uz pomoć podvseti, uvežbate svoje telo kako da se na najbolji i najprirodniji način relaksira pred porođaj i za vreme samog porođaja pri tome očekujući bezbedno i nežno rođenje deteta.

Hipnoterapeut je zadužen da sa trudnicom napravi program prilagođen fizičkom i psihičkom stanju trudnice. Program može da uključuje hipnoterapeutske tehnike kao što su vežbe duboke relaksacije koje će trudnici omogućiti porođaj bez bola, tehnike vizualizacije gde  trudnica napravi  jasnu sliku svega što je na porođaju očekuje, prateće tehnike disanja i auto hipnoza. Sve gore navedeno ima za cilj da buduću mamu oslobodi svih strahova i briga da zaista mirno i relaksirano može da uživa u rađanju deteta, a da pri tome može da kontroliše sve faktore smetnje i bola u pripremi i samom porođaju.

Šta hipnoterapija u pripremi porođaja podrazumeva?

Trudnica koja odabere da se za porođaj pripremi pomoću hipnoterapije ustvari bira potpuno prirodan način da se psihički i fizički pripremi za rođenje deteta. Cilj je da posebnim pristupom uz pomoć hipnoterapeuta nauči niz tehnika i oslobodi se svih strahova i briga i sa potpuno novom perspektivom kakav porođaj može da bude, opušteno sačekaju i prepoznaju srećni dan.

U podsvesti se nalaze svi naši životni impulsi, a hipnoterapijom buduće mame uvežbaju kako da postignu stanje duboke fizičke i mentalne opuštenosti, na taj način obezbede pristup podsvesnom delu svoga uma kako bi tu promenile pristup i uverenja.  Na pozitivne sugestije naša podsvest  po prirodnom principu daje pozitivne reakcije.

Npr:  ako svoj podsvesti sugerišete da idete na siguran, bezbolan, prirodan porođaj što su osećanja koja će izazvati smanjeno lučenje hormona stresa, adrenalina a prozrokovati lučenje endorfina i serotonina, učinićete višestruku korist sebi i bebi. Hipnoterija je skup metoda i vežbi kojima trudnica nauči da napravi ovakvu vrstu zamene osećanja.

U tom kontekstu bebi se obezbeđuje najsigurniji i najlakši način da se rodi, bez patnje i isrpljivanja. Sve što buduća mama vežba u okviru hipnoterapijske pripreme za porođaj,  umirujuće je i dobro i za bebu i obezbeđuje joj uklanjanje svih prepreka na putu rođenja.

Hipnoterapija u praksi – kod nas.

U većem broju zemalja Evrope i Amerike sve je više zagovornika prirodnog porođaja i sve više porodilišta koja u okviru priprema trudnica za prirodan porođaj u okviru „škola za trudnice i buduće roditelje“ omogućavaju trudnicama hipnoterapijsku pripremu za porođaj.  Pristupi se razlikuju u tome što se negde rade grupne seanse u okviru porodilišta, negde pojedinačne, u nekim porodilištima je hipnoterapeut deo tima lekara na porođaju a u nekima se trudnice uče autohipnoterapijskim metodama kako bi mogle same da ih primene na porođaju.

Kod nas je hipnoterapija kao vid pripreme za porođaj na raspolaganju roditeljima samo po ličnom interesovanju i nahođenju. Broj hipnoterapeuta koji imaju adekvatno medicinsko i zvanje kliničkog hipnoterapšeuta je veoma mali ali buduće mame pokazuju interesovanje da odaberu hipnoterapiju kao način da se sebi i detetu obezbede nazaboravne trenutke sreće oslobođene straha i bola.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *