Kako uspešno prevazići „ispit živaca“ i položiti ispit koji ste vredno pripremali.

ispit 2
Svaki student koji ozbiljno shvata svoje studije i vreme koje je potrebno da se stigne do diplome veoma dobro zna da svaki ispit predstavlja posebno iskustvo. Različito je vreme koje je potrebno za pripremu ispita, različiti su afiniteti ali gotovo pre svakog ispita, bez obzira da li je prvi a posebno ako nije prvi izlazak, potrebno je prevazići „ispit sopstvenih živaca“ kako sav trud ne bi bio uzaludan.

Način na koji se može pobediti ispit živca je da se u potpunosti pripremite a da proverite da li imate sve što vam je potrebno za uspeh.

Dakle, sasvim je normalno da postoji izvesna doza zabrinutosti pred ispit i kada vam se učini da ste vi jedina osoba koja brine samo pomenite svojim kolegama kako se osećate i sigurna sam da će među njima biti mnogo onih koji će svoje brige prepoznati u vašoj priči. Uglavnom to će biti one kolege koje su kao i vi vredno radile i pripremale ispit, ostali neće naći razlog za brigu. Savršeno je normalna i zapravo od velike pomoći , mala količina stresa kao dodatni pokretački motiv ka ostvarenju cilja.

Ono što je i u najmanjoj količini nepoželjno je bilo koji oblik anksioznosti jer će u tom slučaju problem biti sve: nemogućnost da se koncentrišete na ono što učite, osećaj mučnine, osećate da ste bolesni, nesanica, gubitak apetita i telesne težine… Poznato???

Ako sve pobrojane simptome još “upotpunite” gubitkom samopouzdanja, tipa: “nisam dovoljno pametan za ovo” ili “šta će biti kada “padnem” a roditelji toliko nade polažu u mene” i tome slično, onda imate ozbiljnu prepreku da vaš trud urodi plodom. Još nešto, sve ove dileme pred sebe stavljaju inteligentne osobe!!!
ispit

Dobra vest je da za pomenutu problematiku ima rešenja:

1) Napravite dnevni raspored od danas do dana predviđenog da položite ispit. Nemojte zaboraviti da u raspored unesete radost predstojećih praznika kako bi januarski ispitni rok dočekali spremni . Dobra kombinacija intelektualnog rada I razonode i njihova međusobna ravnoteža – to je ključ!!!

2) Definišite koje ispite spremate za naredni rok i dok učite pokušajte da izbacite iz upotrebe kofein i gazirana pića – to vam dokazano je, sigurno narušava koncentraciju!!!

3) U vreme kada učite isključite telefon i internet jer to je vreme kada bi trebalo da ste usredsređeni na važne zadatke. Osim što ćete vi vredno savladavati gradivo ništa nećete propustiti i niko vas neće prekidati.

4) Vežbajte – to ne samo da poboljšava raspoloženje, poboljšava i kratkoročno pamćenje i sposobnost reprodukovanja naučenog.

5) Posetite svog hipnoterapeuta kako bi opušteno naučili kako da pomognete sebi i preusmerite i izgradite poverenje, promenite način na koji doživljavate izlazak na ispit, poboljšate memoriju i iskoristite sve što ste naučili baš onda kada je potrebno kada treba da položite ispit! U okviru hipnoterapije naučite kako da sami koristite tehnike i oslobodite se treme, loših misli i predubeđenja – da rezultat bude dobra ocena u indeksu kao nagrada za uložen trud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *