Kontrola besa uz hipnoterapiju

Ljutnja je normalan deo života? Obično, bes je rezultat hroničnog osećaja frustriranosti, izneverenosti, nezadovoljstva, povređenosti, prevare ili napada na vašu ličnost. Za mnoge, ljutnja je prirodna reakcija koja prolazi brzo. U nekim slučajevima, međutim, može postati emocija koju je teško kontrolisati.

Neuspeh, da se efikasno upravlja besom može da dovede do mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema. Problemi u kontrolisanju besa utiču na međuljudske odnose, posao ili čak i lično samopoštovanje.

Istraživali smo:

Kada ljutnja postaje problem?

Kada niste u mogućnosti da kontrolišete  svoj bes, to  može izazvati ljutite izlive u neodgovarajuće vreme. To takođe može učiniti da se osećate još veći bes bezrazložno,  što dovodi do toga  da reagujete agresivnije u drugim situacijama. Svako iskustvo je drugačije, ali sledeće vrste besa se priznaju kao potencijalno štetne: hronični bes, pasivni bes, preplavljeni bes, samopovređivanje i bes, osuđujući bes, nasilnički bes. Ako ne naučite kako da se nosite sa besom, to može da dovede do fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Zašto sam tako ljut?

Svako je drugačiji tako da svako ima svoje okidače za bes. Moguće je da osećate da vas nepravedno tretiraju ili ste možda jednostavno frustrirani. Mnoge ljude osećaj da su bespomoćni, može dovesti do frustracije i besa.

Da bi se razumelo zašto ste ljuti, može biti od pomoći da pogledate svoja prethodna iskustava. Socijalne, društvene okolnosti, kao i vaspitanje kod nekih ljudi mogu da utiču na to kako se nose sa besom. Može

biti da su roditelji bili previše ljuti i nasilni u  vreme odrastanja deteta što često dovodi do verovanja da je to ponašanje normalno, a još češće deca takvo panašanje doživljavaju zastaršujuće što često rezultira osećajem straha koji takođe nije u stanju da izrazi.

Bez obzira koji je uzrok, sagledavanje i otkrivanje korena vašeg besa važan je korak u upravljanju besom.

Da li vam je potrebna pomoć u upravljanju besom?
Sagledati i prihvatiti da imate problem sa besom, može biti teško. Možda mislite da to što ste stalno besni jednostavno je način vašeg postojanja ili ne prepoznajete simptome kao simptome besa.
Ako se desilo nešto od ovoga što navodimo, sigurno će te imati koristi ako potražite stručnu pomoć :
Način na koji se ponašate je doveo do kršenja zakona.
Nasilni ste prema svom partneru, porodici ili drugim ljudima.
Namerno uništavate stvari ili previte drugu štetu.
Redovno se raspravljate sa onima koji su vam bliski.
Osećate bes stalno, ali niste u stanju da ga izrazite.
Osećate da ste van kontrole kada ste ljuti i zabrinuti ste zbog toga šta možete da uradite.

Postoje različiti pristupi koji bi mogli da pomognu da naučite da upravljate besom: namenski kursevi tj. programi,  terapije razgovorom i kontrola besa hipnoterapijom.