4 saveta koji će vam pomoći da se dobro osećate.

„Voditi računa“ o sebi je važan aspekt upravljanja ne samo fizičkim zdravljem, već i vašim mentalnim zdravljem.

Ali, naročito kada smo pod stresom ili umorni, briga o sebi je nešto što mnogi od nas zanemaruju. Kada ste poslednji put aktivno radili nešto za sebe, jer ste hteli? I, bez osećaja krivice?
Usklađivanje sa sopstvenim mislima i osećajima je neophodno i bitno, kako bi održali zdrav odnos sa sobom i pozitivan pogled na život. Da bi to uradili, važno je da odvojite vreme za sebe – za stvari koje vam se sviđaju ili koje vam pomažu da se isključite iz svakodnevice.
Isprobajte ove jednostavne savete, pomoći će da se bolje osećate, ponovo zavolite sebe kao i da vođenje računa o sebi postane rutina.
Pokrenite svoje telo
Ne morate da se prijavite u teretanu, trčte maraton ili vozite bicikl 10 kilometara. Čak i samo 10 minuta šetnje oko bloka može da pomogne da se smirite i osetite da ste u skladu sa emocijama. Zaboravite na posao, brige, globalnu teskobu. Uskladite se sa onim što je dobro za vas. Dakle ne radi se o tome da idete negde posebno ili sa posebnom namerom, radi se samo o izlasku na svež vazduh, šetnji i disanju.

 

Obratite se nekome
Ponekad, kada se osećamo nedostojnim ljubavi, zatvaramo se u sebe i izolujemo od ostalih zbog straha od odbacivanja. Uradite drugačije, otvorite se, razgovor sa nekim može biti samo ulaznica da unapredite svoje raspoloženje. Recimo, uključite se u neki društveni događaj. Uključite se u stvari koje se dešavaju u vašoj neposrednoj blizini. Pozovite prijatelje na druženje ili nekoga koga odavno niste kontaktirali.

 

Naravno da je u redu da kažete NE
Ne morate da idete na sve društevene događaje samo zato što ste pozvani, ako vam se događaj ne sviđa ili vam se ne ide. Budite otvoreni i iskreni prema sebi, ako vam se zapravo ne učestvuje vi se izuzmite, jednostavnim NE, bez obrazlaganja i opravdavanja. Bolje je biti iskren prema samom sebi, nego prisiljavati sebe na glumu za publiku. Ako vam je potrebna mirna noć na kauču, slobodan dan, onda to sebi obezbedite.

 

Uradite nešto kreativno
Da li imate sklonost da uradite nešto sami? Ili tajni talenat za slikanje ili crtanje? Ili, je možda pisanje aktivnost koja podstiče vašu kreativnost. Prilagodite svoje kretivne moždane vijuge, upotrebite svoje mišiće, otkrijte svoju spretnost ponovo jer to je fantastičan način da unapredite svoje veštine i oslobađate emocije.
Bez obzira da li želite da pokažete svoj rad i dobijete povratne informacije i nečije mišljenje o tome, ili to želite da zadržite kao tajno zadovoljstvo za sebe, nije ni bitno. Važno je samo da vi uživate.