Hipnoterapija besa

Hipnotherapija je sve popularniji izbor terapije za one koji žele da promene svoje ponašanje. Hipnotherapija naročito može pomoći da se ustanovi osnovni izvor besa pre promene misaonih obrazaca.Hipnotherapija može da pomogne onima sa problemima upravljanja besom, na nekoliko načina. Prvobitni cilj hipnoterapije će biti da razumete uzrok vašeg besa.
Kao što je ranije pomenuto, problemi upravljanja besom često potiču iz prošlih iskustava. Ova iskustva mogu oblikovati vaše ponašanje i sistem verovanja. Kada se ovo shvati, vaš hipnoterapeut može da počne da radi sa vama da to promenite.
Da biste postigli uspeh, vaš hipnoterapeut će raditi sa vama na svesnom i podsvesnom nivou i pomoći da  promenite svoje negativne procese razmišljanja. Terapija, može da podrazumeva tehnike relaksacije i sugestije i pomogne da naučite da kontrolišete svoj bes.
To će promeniti vašu reakciju koja pokreće bes. Umesto osećaja da ste frustrirani i ljuti, trebalo bi da se osećate mirniji i opušteniji. Osećanje smirenosti u stresnim situacijama pomaže da mislite jasnije, tako da možete da reaguje drugaćije, na odgovarajući način.
Hipnoterapija upravljanja besom  takođe može da pomogne sa nekim od simptoma besa. Na primer, ako patite od anksioznosti, stresa ili depresije hipnoterapija može biti od pomoći.
Broj sesija zavisi od individualnih okolnosti. Vrlo je verovatno da će vas hipnoteraput naučiti nekim od tehnika samo-hipnoze i dati savet kako da se opuštate. Ovo možete da koristite bilo gde, kada ste ljuti ili pod stresom  što će vam pomoći da kontrolišete svoj bes na duži period.

Ako ste odlučili da potražite stručnu pomoć

….za vaš problem nekontrolsanog besa, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite u tandemu sa hipnoterapeutom da bi povratili kontrolu. Sledeći saveti mogu vam pomoći da kontrolišete svoj bes i izrazite ga na zdrav način.

Upoznajte svoje okidače

Razumevanje u kojim situacijama se osećate ljuti je ključ. Prepoznavanjem obrazaca svakodnevice I onoga što će vas verovatno razljutiti, možete da se pripremite. Da biste to uradili, počnitei da pravite beleške kada ste ljuti. Obratite pažnju na sledeće:
Kakva je bila situacija? Da li je bilo uključeno drugo lice? Šta su rekli / uradili da se osećate ljuti? Kako ste se osećali u to vreme? Kako ste se ponašali? Kako ste se osećali posle incidenta?

Posle nekog vremena trebalo bi da  uočite neke uzroke/razloge za nastajanje besa.

Možda ste ljuti kada se osećate omalovažavani ili možda osećate bes nakon situaciji u kojoj niste mogli da se izrazite adekvatno i na vreme. Dakle da li vas ljuti nečije ponašanje ili izražavanje zbog koga se osećate omalovažavani, deplasirani, tužni i nesrećni ili vas ljuti to što u datoj situaciji vi niste mogli da reagujete i adekvatno se ponašate ili izrazite. Da li ste besni kada neko pokazuje svoju moć ili kada shvatite svoju nemoć. Razgovarajte kroz svoje primere sa svojim hipnoterapeutom, jer to može da pomogne da shvatite osnovni razlog vašeg besa.Samo priznavanje ovih obrazaca može biti od ogromne pomoći.

Ako ste u stanju da shvatite šta su „okidači“ kako se osećate kad ste besni i imate obrazac kako ispoljavate svoj bes, onda imamo sve elemente koje je potrebni i da upravljate svojim besom.  Ono što će vam sigurno pomoći da izrazite svoje mišljenje, je da nauče kako da podignete svoje  samopouzdanje, kako bi  ljudima svoje mišljenje izrazili na zdraviji način. Isprobajte sledeće savete za što upornije: Kada se ljuti, recite ljudima i objasnite zašto; Kada to radite, govorite polako, tiho i jasno;
Koristite fraze poput “ja mislim” i “osećam” stavljajući fokus na vas a ne na njih; Zamolite, predložite umesto zahteva ili pretnji; Reći “možda sam” ili “mogao sam” umesto “moram”.
Sticanje sposobnosti da se izrazite na ovaj način, trebalo bi da spreči prikupljanje i nagomilavanje emocija koje eskaliraju besom. Ovo može biti posebno korisno za one koji se osećaju stalno besni.

Postoje različitie tehnike ometanja besa i skretanja pažnje koje u saradnji sa hipnoterapeutom možete uvežbati  tako da vaša dosadašnja reakcija može da se promeni u sasvim drugačiju jer  naučite kako da kontrolišete bes.

Važno je naučiti razne tehnike relaksacije
Stres i bes imaju tendenciju da idu ruku pod ruku. Mnogi ljudi smatraju da bi smanjenje stresa pomoglo  da zadrži svoj bes pod kontrolom. Tehnike opuštanja smanjuju fizičke aspekte stresa i ljutnje. Ovo može pomoći da iskontrolišete napad na nekoga ili se ponašate nasilno kada ste ljuti.
Jedna od metoda hipnoterapije za kontrolu  besa, koja može da pomogne jeste uspostavljanje relaksiranog odgovora organizma na bilo koji okidač. Tokom hipnoterapije naš mozak ulazi u stanje hipnoze a telo u duboku opuštenost. To je trenutak kada hipnoterapeut daje sugestije i predloge kako bi kontrolisali svoj bes.

Dajte sebi malo vremena
Jednostavan način da se pomogne da upravljate svojim besom kada se nađete u “okidač” situaciji, je da sebi date malo vremena pre nego što reagujete. Ovo vam omogućava da stvarno razmislite o tome kako ćete reagovati. Isprobajte sledeće da vidimo da li pomaže:
*Nekoliko puta duboko udahnite i produžavajući izdah što duže dok ne izduvate sav vazduh iz pluća, to će svakako pomoći da se smirite.
*Polako brojanje do 10 – jednostavna aktivnost koja će vam dati dovoljno vremena da se smirite
*Uradite nešto drugo – umesto da reagujete,  skrenite  sebi pažnju radeći nešto drugo.
*Slušajte muziku za smirivanje – napravite svoj mix zvuka i muzike i slušajte kada osetite da bes u vama raste.

Planirajte teške razgovore
Ako znate da je pred vama težak razgovor koji može učiniti da se osećate ljuti, pokušajte da ga isplanirate unapred. Napravite neke beleške o tome šta želite da kažete koristeći pouzdane savete gore navedene. Planirajte neke tehnike relaksacije. Držitei se svojih beleški o tome šta želite da kažete, i to će vam pomoći da zadržite kontrolu. To će takođe pomoći da  ne skrenete sa teme. Ako možete, razgovarajte sa svojim hipnoterapeutom o predstojećoj situaciji jer može da vam da dobar savet.

Sagledajte vaš životni ritam
Vaš ishrana i način života mogu da utiču na nivo stresa organizma. Zdrava, izbalansirana ishrana može dati više energije i pomoći da osećate više optimizma. Vežbanje je dobro poznata tehnika za smanjenje stresa i može biti sastavni deo kontrole besa. Kao i jačanje raspoloženja, vežba promoviše san i odmor.. Ako ne možete sami, posavetujte se sa lekarom ili hipnoterapeutom o izboru vežbi koje bi bile dobre za vas. Ovo može biti veoma korisno tokom terapije kontrole besa.